Minim Cove

Subdivision

Design Engineering was approached by Octennial to create housing lots on a severely polluted site. The land had previously housed the Cumming Smith Superworks site, a phosphate processing plant. After remedial works, the objective of the subdivision was to create river views for all houses.

We designed the lots so that all houses had river views. The blocks in an adjacent subdivision were not designed in this way and attracted lower prices than the lots designed by us.

Design was prepared to challenge the existing norms and regulations through good engineering design and judgement to produce an excellent outcome for their client.

For further details on services provided on Major Projects by Design please contact the Design team on (+61 8) 9421 9080 or email us at info@designeng.com.au.


Project Brief

Outcome

  • Created more than 40 housing lots
  • Innovative design to allow river views for all lots
  • Completed before time and on budget

Background

Design was approached by Octennial, a land development company, to create housing lots on a severely polluted site at Minim Cove on the Swan River. The land was interwoven with government owned land, so the cartage of polluted material and the completion of remedial works on the site, had to be carefully negotiated with the local government and its selected contractor.

Project Objectives

The primary objective of the subdivision design was to create housing lots, all with river views.

Challenges

Due to existing council restrictions on retaining wall heights and the very gentle upward slope of the natural ground level from the water, it would not have been possible for all houses to have had river views. Thinking and designing within these parameters was not sufficient to
provide the client with their desired outcomes. The standard retaining wall height limit was 8 metres, while 12 metres was required to enable the subdivision to be sufficiently benched to allow for the river views from all blocks. This required a large degree of negotiation with the Mosman Park Town Council to get approved. Another serious challenge was sewerage removal from the lower level blocks which were finished lower than the existing sewer pipe and hence could not be connected for gravity feed. Wilkie designed and detailed a pump station and associated infrastructure to provide sewerage removal from the lower level houses.

Our Approach

Design Engineering the lots so that all houses had river views. The blocks in adjacent subdivisions were not designed in this way and attracted lower prices than the lots designed by Design Engineering.

Design was prepared to challenge the existing norms and regulations through good engineering design and judgement to produce and excellent outcome for their client.